Şoray Kanunları’na 4 yeni madde daha ekleyen Türkan Şoray, fiyatını 75 bin liraya çıkardı.
Ancak Şoray Kanunları’nı tanıyanlarla film çevireceğini söyleyen yıldız oyuncu, reklamlarda resminin tek konulmasını şart koşuyor.
Türkan Şoray, çıkarttığı Şoray Kanunları ile prodüktörlere her dilediğini yaptırıyor. Türk Sineması’nın ünlü yıldızı, 12 maddelik Şoray Kanunu’na 4 yeni madde ekledi. Ancak kanununu tanıyan prodüktörlerle film çevireceğini ifade eden yıldız oyuncu, “Şimdiye kadar prensiplerimden geri dönmedim. Asla da dönmeyecek, üstelik prensipler üzerine prensipler tazeleyeceğim.” demiş ve eskisine ilave ettiği yeni maddelerin birinde fiyatının 75 bine yükseldiğini açıklamıştır. Şoray, “Fiyatımı 60 binden 75 bine kendim yükseltmedim. Kapımı çalan prodüktörler kendi gönüllerinden yükselttiler bu oranı. Belki de yarın 100 bine çıkar” şeklinde konuşmuştur.
İşte 16 maddelik yeni Şoray Kanunu şu şekildedir;
1-) Çekilecek filmin senaryosu Türkan Şoray’a çekim tarihinden en az bir gün evvel teslim edilecektir. Türkan Şoray, senaryoyu beğenmediği taktirde kendisine yeni bir senaryo verilecektir. Senaryoyu Türkan Şoray’ın beğenmesi şarttır.
2-) Filmde öpüşme ve açık saçık sahneler olmaması gereklidir.
3-) Film modern olursa, kostümleri Türkan Şoray kendi imkanları ile temin eder. Tarihi filmlerde kostümler film şirketine aittir.
4-) Filmin çekimi İstanbul hudutları dahilinde olacak, Türkan Şoray İstanbul hudutları dışına çıkmayacaktır.
5-)Çalışma saatleri sabah saat 8’den akşam 19’a kadardır. Harici gece çalışmaları bu tahdidin dışındadır. Pazar günleri Türkan Şoray çalışmaz.
6-) Türkan Şoray ismi gazete, jenerik ve diğer her türlü reklamlarda tek ve her isimden evvel yazılacaktır. Resimleri de bütün reklamlarda tek olacaktır.
7-) Türkan Şoray, filmdeki baş karakter rolüne karşılık her film için 75 bin lira alacaktır.
Çekilen filmin seslendirmesinde Türkan Şoray’ın kendi sesi için izni şarttır.
9-) Şirket, filmi kendi hesabına geçen başka şirketlerle ortak prodüksiyon yapılması için Türkan Şoray’ın onayı şarttır.
10-) Ortak bir prodüksiyonda baş erkek oyuncunun Türk olması şarttır. Yabancı jön olmaz.
11-) Herhangi mecburi bir sebeple (hastalık vs. gibi) Türkan Şoray’ın çalışmaya gelmediği günler için, çalışma günleri filmin sonuna eklenir. Bu gecikmeler on günü geçmez.
12-) Film renkli çekilirse Türkan Şoray’ın arzusu ile çekim günü uzatılabilir.
13-) Firma ile anlaşma tarihinden evvel Türkan Şoray’ın yaptığı kontratlardan mecburi iş günü sarkmaları olursa, firma bu sarkmaları bekler. Bu bekleme on günü geçmez.
14-) Net olarak vaki tediyelere isabet eden vergiler firmaya aittir.
15-) Çekilecek filmde rejisör, baş erkek oyuncu ve ikinci rollerdeki artistler için de Türkan Şoray‘ın muvafakati şarttır.
16-) Çekilen filmin 16 milimetrelik bir kopyası Türkan Şoray’a bedelsiz olarak verilecektir.
19.03.1969 – Milliyet