Türk Sineması’nın anası, dostlarına kırgın
Türk Sineması’nın emektarı Aliye Rona zor günler yaşıyor. Jübile yapmak isteyen sanatçı, sinema dünyasının vefasızlığından yakınıyor.
Türk Sineması’nın “çatık kaşlı anası” olarak bilinen Aliye Rona, hayata küstü. Parasızlıktan tedavisini yarım bırakmak zorunda kaldığını belirten felçli sanatçı, son isteğinin jübile yapabilmek olduğunu söyledi.
İki yıl önce geçirdiği kısmi felç nedeniyle tekerlekli sandalyeye mahkum olduktan sonra Erenköy’deki evine kapanan ve ayda 10 miyon lira maaşla geçinmeye çalışan Aliye Rona, vefasızlıkla suçladığı sinema camiası için şunları söylüyor;
“Zor gününde yanında kimseyi bulamamak, acıların en büyüğü. Felç olduktan sonra sanat dünyasından kimse ziyaretime bile gelmedi. Yeğenimin evinde geçinmeye çalışıyorum. Komşularımın tuttuğu bir yardımcı bana yardım ediyor. Gene de insanları seviyorum. Kimseye kızamıyorum. Benim için hayatın bir anlamı kalmadı. Artık kimse benim için bir şey yapmasın.”
21 Haziran 1996 – Milliyet
Aliye Rona kimdir?
1913 Suriye doğumlu olan sinema sanatçısı Aliye Dilligil Rona, bu açıklamasının ardından 29 Ağustos 1996 tarihinde, Pendik’te bulunan bir huzur evinde hayata gözlerini yummuş ve Karacaahmet Mezarlığı’ndaki aile kabristanına defnedilmiştir.
Tiyatro sanatçısı Avni Dilligil’in kardeşi olan Rona’nın son günlerinde yanında kaldığı yeğeni ise, bir başka sinema sanatçımız Çiçek Dilligil’dir.
1947 senesinde “Kerim’in Çilesi” adlı filmle sinemaya başlayan Rona’yı yıllarca, dikbaşlı, törelere bağlı, haksızlık karşısında direnen ve gerektiğinde kavga eden bir anne karakteri ile izledik.
Aliye Rona, 46 yıllık sanat hayatı boyunca 204 filmde rol aldı. 1965’te “Hepimiz Kardeşiz”, 1967’de “Zalimler”, 1968’de ise “Son Gece” filmlerindeki rolleri ile Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “En Başarılı Yardımcı Kadın Oyuncu” ödüllerini aldı. 1969 Adana Altın Koza Film Festivali’nde de Metin Erksan’ın yönettiği “Kuyu” filmindeki anne rolüyle “En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu” seçildi.
Aliye Rona’nın rol aldığı çok bilinen bazı filmler;
Kavgamız
Keriz
Şabaniye
Yılanı Öldürseler
Yuvasız Kuşlar
Kılıç Bey
Sürgün
Kara Murat Kara Şovalye’ye Karşı
Yazgı
Gelin
İki Sürgün Arasında
Üvey Ana
Sezercik Yavrum Benim
Çakırcalı Mehmet Efe
Kınalı Yapıncak
Buruk Acı
Ala Geyik
Kanun Namına
Dokuzuncu Hariciye Koğuşu
Çalıkuşu
Yıldızların Altında
Veda Busesi
Cilalı İbo
Erkekler Ağlamaz
Yılanların Öcü
Beş Kardeştiler
Ayşecik Şeytan Çekici
Köroğlu
