Kore Savaşı’nın Başlangıcı
25 Haziran 1950’de, 75.000 Kuzey Koreli asker 38. paraleli geçti ve Güney Kore’yi istila etti. Kore Savaşı, Soğuk Savaş’ın ilk ciddi kapışmasıydı. Dolayısıyla Amerika Birleşik Devletleri de hemen savaşa müdahil oldu. Temmuz 1950’de ABD birlikleri Kore’ye girerek, Güney Kore’yi Kuzey Kore’den ve komünizmden kurtarmayı hedefledi.
Savaşın ilk ayları, ülkenin en sıcak yazlarından birine denk gelmişti ve arazi her iki taraf için de acımasızdı. Başkan Truman, çıkarmanın savunma amaçlı yapıldığını söylese de sonrasında Kuzey’e hücum edildi. Savaş 3 yıl sürdü.
Her iki taraf uzun görüşmeler neticesinde bir ateşkes anlaşması yaptı. Ancak barış antlaşması hiç imzalanmadı, bu yüzden teknik olarak uluslar hala savaş halindeler.
Kore Savaşı’nın aslında kazananı da yoktu. Bazı tahminler, her iki taraftan yaklaşık 3,5 milyon can kaybının yaşandığını gösteriyor. Kuzey ve Güney Kore’nin kin dolu düşmanlıkları devam ediyor ve sınırda çatışmalar yaşanıyor. Güney Kore hala Birleşik Devletlerin müttefiki olmayı sürdürüyor, Kuzey Kore ise ABD’ye karşı şiddetli bir muhalefet yürütüyor.
Türk Askeri Kore’de
Kore savaşına BM üyesi olan bütün devletlerden asker katıldığı için Türkiye’den de katılım olmuştur. “Tuğgeneral Tahsin Yazıcı” komutasındaki 259 subay, 18 askeri memur, 4 sivil memur, 395 astsubay, 4414 erbaş ve er olmak üzere 5.090 kişilik 241. Türk Alayı, 17 Eylül 1950 de Hatay’ın İskenderun limanından hareket ederek Kore’deki BM birliklerine katılmışlardır.
Katıldığı savaşlarda büyük başarılar elde eden Türk Alayı 721 şehit vermiş ve 2000 askerimiz de yaralanmıştır. Türk askerleri, Kore savaşında gösterdikleri üstün başarılarla kahraman bir neslin evladı olduklarını Dünya’ya tekrar kanıtlamışlardır.
ABD’de, Vietnam Savaşı’nın aksine, Kore Savaşı pek konuşulmamıştır ancak günümüze kadar uzanan fotoğraflar her iki tarafın da acımasız savaş koşulları altında neler yaşadığını gösteriyor.
Kore Savaşı Fotoğraf Galerisi
