1912 yılında buzul dağına çarparak batan ve hakkında birçok film çevrilen Titanik gemisinde 1513 kişi ölmüştü.
Titanik transatlantiğinin enkazı, batmasının üstünden geçen 73 senenin sonunda bulundu. Fransız Devlet Deniz Araştırmaları ve İşletmesi Enstitüsü (IFRFMER) batık “Titanik” transatlantiğinin bulunduğu yolundaki haberleri resmen doğruladı. Enstitüden yapılan bir açıklamada, transatlantiğin New Foundland’ın 900 km açığında, 4.000 metre derinlikte bulunduğu belirtildi. Açıklamada, transatlantiğin, ileri teknoloji ürünü Fransız denizaltı ve sonar sistemi ve Amerikan yapımı “ARGO” su altı kameraları sayesinde bulunduğu kaydedildi. Transatlantiğin enkazının tam yeri güvenlik gerekçesiyle açıklanmıyor.
Transatlantik su altından çıkarılmayacak
Yetkililer, transatlantiği su altından çıkarmayı düşünmediklerini ancak transatlantiğin bulunduğu yeri “deniz anıtı” ilan edeceklerini belirttiler.
Titanik, 14 Nisan 1912 yılında Londra’dan Amerika’ya giderken, Atlas Okyanusu’nda bir buzul dağına çarparak batmış ve tüm arama çalışmalarına rağmen yeri belirlenememişti.
Kazada, 103’ü kadın, 53’ü erkek olmak üzere 1513 kişi hayatını kaybetmişti.
04 Eylül 1985 – Sabah
Titanik Transatlantiği hakkında bazı ilginç bilgiler;
– Titanik filminde izlemiş olduğumuz, gemi batarken müziğe devam ediliyor olması gerçektir. İnsanları sakinleştirmek amacıyla böyle bir şey yapılmıştır. Geminin sahipleri, bu müzisyenlerin giydiği üniformaları geri alamadıkları gerekçesiyle, müzisyenlerin ailelerinden giysilerin ücretini tahsil etmiştir.
– Gemide bulunan filikalara alabileceği sayının altında insan yerleştirildiği için, gemideki yolcuların %53’ü yerine sadece %31’i kurtulabilmiştir.
– Aşırı alkol alan geminin kaptanı, buz dağını otuz saniye önce fark edebilseydi, gemi batmayacaktı. Kaptan, o kadar çok alkol almıştı ki, dondurucu suda 2 saat hayatta kalabilmeyi başarmıştı.
– Buz dağına çarpan gemi, 2 saat 40 dakika sonra tamamıyla batmıştır.
– Gemide yer alan bacalardan 4.’sü tamamen sahtedir. Sadece gösterişli görünmesi amacıyla yapılmıştır.
– Yaklaşık bir düzine yeni evli çift, balayı için bu gemiyle yapacakları yolculuğu seçmiştir.
– Titanik bugüne kadar buz dağına çarparak batan tek transatlantiktir (okyanus gemisi).
– Titanik filminin yapımına harcanan bütçe, geminin inşaasına harcanan bütçeden fazladır.
– 1912’de batan geminin enkazına, 73 yıl sonra 1985 senesinde ulaşılabilmiştir.
– Titanik filminde “Rose” karakterini canlandıran Kate Winslet, filmde geçen ve kendisiyle özdeşleşen “My Heart Will Go On” adlı şarkıdan nefret ettiğini ifade etmiştir.

– 1871 senesinde batan bir gemiden son anda kurtulan Ramon Artagaveytia bir daha gemiye binmeyeceğine dair kendine söz vermiş, 41 yıl sonra korkusunu üzerinden atmış ve asla batmaz denen bu transatlantikle son yolculuğuna çıkmıştır.
– Morgan Robertson isimli bir yazar, 1898 senesinde “Titan” isimli bir geminin buz dağına çarparak batışını anlatan bir kitap yazmıştır.

– İlk Titanik filmi, gemi battıktan 29 gün sonra vizyona girmiştir ve filmin baş rolünde gemiden son anda kurtulan Dorothy Gibson oynamıştır.
– Titanik’in önümüzdeki 15-20 sene içerisinde “Halomonas Titanicae” adı verilen ve pas yiyerek beslenen bir bakteri tarafından tamamen yok edileceği öngörülmektedir.